Y3 : F

Formation

This page details the development of my ideas through sketches and other supporting work for my third year project.


Site Response

Postcard portraying my initial response to the site when visiting Balloch. I created this multilayered postcard from cutout pieces of card building up layers similar to a reductive lino print.

Initial Group Investigation

When we first approached the project we spilt up into teams to collect data about the site and surround areas to gain a better understanding of the urban fabric and the history behind it. Our group was tasked with outlining the development of the Vale of Leven which we presented as a series of diagrams showing the history from the formation of the valley to the urbanisation.

Dissecting the Program

To tackle the complexity of the brief, I broke up the schedule of accommodation into colour coordinated blocks. I then used to create diagrams of clusters to develop the plan. Grouping the clusters of accommodation around services resulted in these key utilities acting as pivot points to adapt my plan around.

Taking in mind of issues of privacy and security for orientation, I developed agency diagrams that suited the needs of the client.

Using the areas given, I experimented with floor plans of the bedrooms. I decided that a “one size fits all” didn’t suit the clients needs and so decided to peruse variation in my line of enquiry.

After exploring the layout and requirements of the brief, I began to delve deeper into the room layouts and strategy. Considering how different children have different needs, especially with the children in this retreat coming from varying degrees of challenging backgrounds, a one size fits all approach to bed room design wasn’t appropriate.

I began to reflect on how these rooms would be used, imagining how I would feel as a vulnerable child going to stay at a new place, away from home. Considering this I decided to explore what would make me feel safe and comfortable in a new environment. This brought back memories of den building and playing in my bedroom with my sister when I was young and so I decided to implement this in my design.

Room Typologies

Different sized rooms, ranging from singles to four beds, placed in a floor plan with varying degrees of separation between the staff and the residents allowed for residents to choose rooms that would be suited to: age, vulnerability or social tendencies.  The placement of bedrooms on the north and west, allowed for privacy for the residents and placement of the staff bed rooms on south east façade allowed for security on the most public sides.

The bedroom units are based on modular CLT panels to allow for fast, sustainable design with the internal modular furniture that can be easily manipulated to suit the needs of the user, e.g.: a climbing frame, shelves, ladders etc. This give autonomy for users through choosing and adapting their environment to suit them, empowering and making comfortable them feel more comfortable in that space.

Playground Design : Music Experience

I decided to integrate playground design into the building to encourage exploration of space and sound through play. It gives hybrid experiences that allow sound to be heard and played in ways it wouldn’t have been experienced before. The complex layout uses level changes and alternating floor planes to allow for opportunities of intimacy and platforms for socialising or performance.